Και ξαφνικά αλλάζει το πλάνο και αντί για την Ιερουσαλήμ, το ενδιαφέρον της Δ’ σταυροφορίας στρέφεται στην Κωνσταντινούπολη. Ίσως από την αρχή ήταν ο στόχος η Πόλη, ωστόσο αυτός ο στόχος κινούταν παρασκηνιακά, μέσω σταυροφόρων και Βενετών βάζοντας στο σχέδιο όλες τις πλευρές που πρωταγωνίστησαν σε αυτή την υπόθεση. Ακόμη κι αυτή των Βυζαντινών. Φτάνοντας στην Πόλη οι Λατίνοι, αρχίζουν να κινούν τα νήματα μέσω επιθέσεων και δολοπλοκίας. Ένας αδιάφορος και ανίκανος αυτοκράτορας ο Αλέξιος ο Γ’ εγκαταλείπει την Πόλη στην τύχη της. Δύο συν-αυτοκράτορες ο Ισαάκιος ο Β’ και Αλέξιος ο Δ’ (πατέρας και γιος), που έμελλε να καταλήξουν υποχείρια των Λατίνων, συντελούν στην οικονομική εξόντωση της αυτοκρατορίας, καθώς ρημάζουν το λαό υπό τη φορολόγηση και αφαιμάσσουν ότι χρυσό και πολύτιμο υπήρχε, ακόμη κι από τους ναούς για να τα εναποθέσουν στους σταυροφόρους. Υποτίθεται πως ήταν η ανταμοιβή των σταυροφόρων για τις υπηρεσίες τους προς την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και την αποκατάστασή της. Ουσιαστικά ανταμοίφθηκαν για να βοηθήσουν στο χάος που οι ίδιοι είχαν σκηνοθετήσει. Ο λαός προσπαθεί να βρει λύση, πιστεύει πως ο Αλέξιος ο Μούρτζουφλος θα επαναφέρει την τάξη. Κι έτσι επαναστατεί. Οι δυο συν-αυτοκράτορες πατέρας και γιος πέφτουν, και αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης γίνεται ο Αλέξιος Ε’ ο Δούκας Μούρτζουφλος. Ο Αλέξιος ο Ε΄ ο Μούρτζουφλος ήταν κι αυτός μέσα σε όλο το σχέδιο, στο οποίο ο καθένας πρόσβλεπε διαφορετικά οφέλη, αλλά τελικά όλα ήταν προς όφελος του κυρίου ενορχηστρωτή της υπόθεσης, δηλαδή των Βενετών.
Έτσι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά. Νέα επίθεση πραγματοποιήθηκε από Βενετούς και σταυροφόρους. Στο πρόσφορο έδαφος μιας αποδυναμωμένης αυτοκρατορίας, που όμως διέθετε ακόμη αρκετό πλούτο, μπορούσε να λάβει χώρα μια νέα επίθεση με επιτυχημένη έκβαση για τους Λατίνους.
Και φτάνουμε λοιπόν στον Απρίλιο του 1204. Παρόλο που οι σταυροφόροι δεν ήταν πολλοί, κατάφεραν με στρατηγικές κινήσεις να μπουν στην Πόλη, από την οποία λεηλάτησαν τα πάντα. Έργα τέχνης, τιμαλφή, συγγράματα, λείψανα και άλλα θρησκευτικά κειμήλια.
Εδώ ξεκινάει μια νέα εποχή. Σε λίγο χρίζεται αυτοκράτορας της Πόλης Ο Βαλδουίνος ο Α, πρώτος Λατίνος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης, και πολλοί βυζαντινοί προσφεύγουν στον Ελλαδικό χώρο. Είναι η στιγμή που δημιουργείται το σημαντικό Δεσποτάτο της Ηπείρου (από τον Μιχαήλ Α’ τον Δούκα), ουσιαστικά η συνέχεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Συνεχίζεται...