Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Πολεμική σιέστα

Και συνεχίζει η πριγκίπισσα-ιστορικός την αφήγηση.
Ο Νικηφόρος Βρυέννιος απέκρουσε μεν το δόρυ κι έκοψε το χέρι του εχθρού... Αλλά  
 
                                                                    

                                                          
⚔️⚔️⚔️            

Ένας εκ των Τούρκων (μισθοφόροι του Αλεξίου), πηδήσας κάτω εκ του ίππου του, ανερρίχθη ωσάν λεοπάρδαλις επάνω εις τον ίππον του Βρυεννίου,  εκόλλησεν εις την μέση του και προσεπάθει να σκαρφαλώσει επάνω εις την ράχην. Ο δε Βρυέννιος ωσάν θηρίον στρεφόμενος πέριξ του, ήθελε να τον πληγώσει με το ξίφος του. Αλλά τα πράγματα δεν εγίνοντο όπως ήθελε αυτός, διότι ο Τούρκος ελυγίζετο διαρκώς και εξέφευγε τα χτυπήματα.

Επειδή το χέρι του εκουράσθη να κινείται και να χτυπά εις το κενόν, άφηκε τον εαυτόν του να παραδοθεί εις ολόκληρον το πλήθος των εχθρών.

Αυτοί δε τον έπιασαν και τον έφεραν εις τον Αλέξιον Κομνηνόν. Ο Βρυέννιος ήτο ένα θέαμα φοβερόν και ως πολεμιστής και ως αιχμάλωτος. Ο δε Κομνηνός δεν ήτο τοιούτος ώστε να εξακολουθεί να είναι σκληρός έναντι εκείνων που εστάθησαν αντίπαλοί του, αλλ’ εθεώρει ικανοποιητικήν δι’ εαυτόν τιμωρίαν την αιχμαλωσία του εχθρού.

Μετά την αιχμαλωσίαν διέτρεξαν αρκετόν διάστημα μαζί. Σε μια τοποθεσία ΄Αλέξιος θελήσας να κάμη τον Βρυέννιον να αναθαρρήση εκ της λύπης του με καλάς ελπίδας, είπε προς αυτόν:

«Ας καταβούμεν από τα άλογα και ας καθήσωμεν δια να ξεκουρασθώμεν ολίγον»

Αλλ’ εκείνος φοβούμενος ότι κινδυνεύει η ζωήν του, εφαίνετο ωσάν φρενοβλαβής και κάθε άλλο βέβαια παρά ανάγκη αναπαύασεως είχε. Αλλ’ όμως ευθύς υπέκυψεν εις το θέλημα του στρατηγού.

Αφιππεύσαντες λοιπόν, ο μεν Αλέξιος αμέσως εστρώνετο εις τα χλοερά χόρτα, ως να ήτο απαλή κλίνη, ο δε Βρυέννιος με την κεφαλήν του εστηριγμένην εις το ρίζωμα πυκνόφουντης βελανιδιάς.

Ο Αλέξιος εκοιμήθη, τον Βρυέννιον όμως δεν τον έπιανε ύπνος. Αλλά καθώς εσήκωσε το βλέμμα του είδε το ξίφος του Αλεξίου να κρέμεται από τα κλαδιά του δένδρου.

Επειδή δεν έβλεπε πουθενά κανέναν παρόντα, αναθαρρήσας εκ της συντριβής του αρχίζει να σκέπταται ανδρικώτερον και αποφασίει να φονεύση τον Αλέξιον.

Και ίσως η σκέψις να μετεβάλλετο εις έργον, εάν δεν τον παρημπόδιζε κάποια θεία δύναμις εξ’ουρανού, η οποία μαλάκωσε την αγριότητα της ψυχής του και τον προδιέθεσε να ατενίζη με συμπάθεια προς τον στρατηγόν


Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Δόρυ και σπαθί

 

Εδώ κάποιος εκ των αθανάτων που περιστοιχίζαν τον Αλέξιον, υπερβολικά τολμηρός και ριψοκίνδυνος, κεντήσας τον ίππον προς τα εμπρός και παραπεράσας τους άλλους ιππείς, με τελείως απολυτά τα χαλινάρια, έτρεχε κατ’ ευθείαν επάνω εις τον Βρυέννιον. Και ούτος μεν (ο ιππεύς) με μεγάλη σφοδρότητα καρφώνει το δόρυ του επάνω εις τα στήθη εκείνου (του Βρυεννίου)… Ο δε Βρυέννιος με γοργότητα τραβήξας το ξίφος εκ της θήκης προτού ακόμη προφτάσει το δόρυ σοβαρότερα να εμπηχθεί, και τούτο το απέκοψεν αμέσως, και τον εχθρό που τον επλήγωσε χτυπήσας επάνω εις το κλειδί του χεριού του--- χτύπημα που έγινε με όλην την δύναμιν των βραχιόνων του --- απέκοψεν ολόκληρον το χέρι εκείνου και μαζί και τον θώρακα (που το εκάλυπτε)

Άννα Κομνηνή (Αλεξιάς)


Όταν μία πριγκίπισσα και ιστορικός καταγράφει λεπτομερειακά σκηνές μάχης

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Gladstone, Edinburgh, και Ελλάδα

 

"Ου περί μέν πρόφρων κραδίη και θυμός Αγήνωρ"... Και

 "ἀπὸ γλώσσης μέλιτος γλυκίων ῥέεν αὐδή "

Αυτές οι δύο επιγραφές με φράσεις από την Ιλιάδα του Ομήρου, κοσμούν το εκπληκτικό μνημείο προς τιμήν του Ewart Gladstone, στην περιοχή Coates garden στο κέντρο του Εδιμβούργου. Ο Gladstone σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με την Ελλάδα, καθώς ήταν ένας από αυτούς που ψήφισαν για την ένωσή της με τις Ιονίους νήσους. Είχε εκφράσει δε την ελπίδα, να δει πριν πεθάνει, ενωμένη την Κύπρο με την Ελλάδα.



Πολεμική σιέστα

Και συνεχίζει η πριγκίπισσα-ιστορικός την αφήγηση. Ο Νικηφόρος Βρυέννιος απέκρουσε μεν το δόρυ κι έκοψε το χέρι του εχθρού... Αλλά         ...