Έμβλημα του Οίκου των Δουκών από όπου προέρχονται οι Κομνηνοδούκες. Από το βιβλίο Ρωμέϊκα εμβήματα του Γεωργίου Σοφικίτη. |
Ο Θεόδωρος Κομνηνός Δούκας αναλαμβάνει το Δεσποτάτο της Ηπείρου μετά από τον θάνατο του ετεροθαλούς αδερφού του και ιδρυτή του Δεσποτάτου, Μιχαήλ. Ο γιος του Μιχαήλ Α’, o Μιχαήλ Β’ με τη μητέρα του, φεύγουν για την Πελοπόννησο. Γιατί άραγε; Ερωτηματικά που θα μείνουν αναπάντητα. Για τον Θεόδωρο Δούκα τώρα είναι ακόμη πιο εύκολα τα πράγματα. Ανάλαβε ένα ισχυρό και δυνατό κράτος από τον αδερφό του, ως βάση και προϋπόθεση να δείξει τις ικανότητές του και να το πάει ένα βήμα παραπέρα. (Αλλά αυτά δεν αρκούν καμιά φορά). Σίγουρα ήταν πολύ δυναμικός. Ανάκτησε ως το 1218 τη Θεσσαλία και κάποια νότια τμήματά της. Απόκτησε γρήγορα μια πολύ καλή φήμη και αυτό του έδωσε ακόμη περισσότερη δύναμη ώστε να προχωρήσει σε ένα μεγάλο και τολμηρό εγχείρημα.
Ας δούμε τα γενικά δρώμενα στην ευρύτερη περιοχή εκείνη την περίοδο. Τα οποία θα είχε πολύ ενδιαφέρον να τα δούμε κάποια στιγμή αναλυτικά.
Πεθαίνει ο Ερρίκος της Φλάνδρας, δεύτερος Λατίνος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης, και μετά από λίγο ο Πάπας Ιννοκέντιος ο Γ’ κύριος υποκινητής της Δ’ Σταυροφορίας. Παρόμοια γεγονότα βοηθούν πάντα τις αντίπαλες πλευρές να οργανωθούν και να χτυπήσουν. Οπότε ο Θεόδωρος προχώρησε στο επόμενο σημαντικό βήμα.
Οι Βαρόνοι της Λατινικής Αυτοκρατορίας εξέλεξαν στη θέση του Ερρίκου τον Πέτρο Β’ του Κουρτεναί. Ο Πέτρος λοιπόν, ταξίδεψε από τη Γαλλία στη Ρώμη, όπου και έγινε η στέψη του και πέρασε από το Δυρράχιο που θα κατακτούσε με τον στρατό του για να το παραδώσει στην Δημοκρατία της Βενετίας όπως είχε κανονιστεί. Κάτι που είναι ομιχλώδες αν το πέτυχε ή όχι, και σε περίπτωση που το πέτυχε ήταν μάταιο για το τι ακολούθησε. Μετά ξεκίνησε για την Κωνσταντινούπολη μέσω Εγνατίας οδού, που όμως η περιοχή της οδού ελεγχόταν από το Δεσποτάτο της Ηπείρου. Ο λαός σε εκείνες τις περιοχές στήριζε τον Θεόδωρο και αντιστεκόταν σθεναρά.
Ο Θεόδωρος λοιπόν, κύριο εμπόδιο και πρόβλημα στα πλάνα των Λατίνων, άρχισε να δείχνει καλή θέληση για διάλογο και συμβιβασμό. Ουσιαστικά τους παραπλανά, και εν μέσω διαπραγματεύσεων, αιφνιδιαστικά αιχμαλωτίζει τον Πέτρο Β’ του Κουρτεναί και άλλους ευγενείς.
Εδώ λοιπόν αρχίζουν να αναστατώνονται όλοι οι Λατίνοι κυρίαρχοι του Ελλαδικού χώρου, και να ξεκινούν μια σειρά από διαπραγματεύσεις και προσπάθειες με επίκεντρο τον Θεόδωρο Κομνηνό Δούκα. Ο οποίος παίζει όλα του τα χαρτιά με στόχο τη Θεσσαλονίκη. Στόχο του νεκρού αδερφού του που δεν πρόλαβε. Στόχο κοινό τους; Στόχο που ήθελε να καρπωθεί ο Θεόδωρος ως δικό του έπαθλο αν τον πετύχαινε τελικά; Δικές μου σκέψεις βέβαια…
Κάπου εδώ σταματάω γιατί θέλω να είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο η υπόθεση της κατάκτησης της Θεσσαλονίκης.
Κι ας μην ξεχνάμε, υπάρχει ένα Δεσποτάτο ισχυρό, αυτό της Νίκαιας. Απομεινάρι της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Πώς θα το έβλεπε αυτό ένας ηγέτης σαν τον Θεόδωρο; Φιλικά ή εχθρικά;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου